A csavarkulcsok típusai

A csavarkulcsok típusai
A csavarkulcsok típusai

A csavarok alakja, nagysága és a felhasználása nagyon változatos, így a csavarok meghúzására és oldására való szerszámokból is nagyon sokfélét fejlesztettek ki.

A csavarfejek különböző síklapokkal vagy hornyokkal vannak ellátva, annak érdekében, hogy meg lehessen őket fogni, és megfelelő erőt lehessen kifejteni a stabil összekötés eléréséhez.

Blog - van horony                                                            

Van horony                                                                      Nincs horony                                                     

 

Ha a csavar fején nincs kialakítva egy kis keresztmetszetű mélyedés, egy horony, és a szerszámmal a csavarfej peremén tudjuk megfogni a csavart, akkor kell a csavarkulcsot használunk, hiszen a csavarhúzóval ilyen esetekben nem megyünk semmire.

A csavarkulcsok mérete a csavarokéhoz igazodik: a csavarok két szemközti, párhuzamos lapjának távolsága milliméterben megadva.

A csavarkulcsoknak alapvetően két típusuk van:

  • állítható fejű, így több méretű csavarhoz használható csavarkulcs
  • nem állítható kulcsnyílású csavarkulcs.

 

Most nézzünk meg néhány gyakran használt csavarkulcsot közelebbről.

 

 

Állítható villáskulcs

Ezzel a csavarkulccsal szögletes fejű csavarokat vagy anyákat lehet meghúzni illetve lazítani. A kulcsot fokozatmentesen lehet beállítani, hogy különböző méretű csavarfejekhez, anyákhoz lehessen használni.

Állítható villáskulcs

 

Villáskulcsok

A villáskulcsoknál a kulcsnyílás nem változtatható, így minden csavarmérethez más kulcs szükséges. Készülhet egy vagy két villával. Ha a villáskulcs kétvillájú, a villákat a két szomszédos méretű csavar kulcsnyílására készítik.

Villáskulcs

 

Csillagkulcsok

A csillagkulcs teljesen körül ölelik a csavart, belső fogazata leggyakrabban hatszög vagy tizenkétszög alakú, de persze ettől eltérő is lehet, akár torx formájú is. A tizenkétszög alakú csillagkulcsokkal 30 fokonként lehet megfogni a csavart, így szűk helyen is könnyen tudunk csavart behajtani.

A fej a kulcs síkjához egyvonalban vagy akár eltolással is csatlakozhat, így hozzá lehet férni a nehezebben elérhető csavarokhoz is, például amik lapra fekszenek fel.

Csillagkulcs

 

Csillag villáskulcsok 

Ha egyaránt szükségünk van villáskulcsra és csillagkulcsra is, nem kell kompromisszumokat kötnünk, egyszerre választhatjuk mindkettőt. Ezeknek a kulcsoknak az egyik feje villás, a másik pedig csillagkulcs. A két fejet szinte mindig ugyanannak a méretű csavarnak a kulcsnyílására készítik.

 

Csillag villáskulcsok

 

Dugókulcs

A dugókulcs feje zárt, henger alakú. Az egyik végén a csillagkulcsokhoz hasonló kialakítás van, ami fogja a csavart. Ennek a belső fogazata sok esetben hatszög vagy tizenkétszög alakú, napjainkban már a torx formájú is nagyon gyakori, de akár ezektől eltérő is lehet.

A másik végén egy négyzet alakú nyílás van, és ebbe a négyzet alakú nyílásba kell bepattintani a hajtókart vagy akár a nyomatékkulcsot vagy a racsnis hajtókart, amivel forgatjuk a dugókulcsot.

Dugókulcs készlet

 

Tálcás dugókulcs készlet racsnis hajtókarral, hosszabbítószárral, csuklós hajtókarral, adapterrel

 

Csőkulcs

Ha a csavart tengelyirányban kell megközelítenünk, és nincs hely a szokásos csavarkulcsok használatára, elforgatására, akkor csőkulcsokat érdemes használunk. A csőkulcsot az erre a célra készített furatokba helyezett forgatótüskével forgathatjuk meg. A csőkulcsok a csavarozást lényegesen meggyorsítják, mert anélkül is körbeforgathatóak, hogy a csavarfejről vagy az anyáról le kellene venni őket.

Csőkulcs készlet

 

L alakú kulcs

A széles körben használt belső kulcsnyílású csavarok (imbuszcsavarok, torx csavarok, stb.) meghúzására és oldására használjuk. A kulcsszár keresztmetszete végig hatszögű, az egyik vége derékszögben hajlított.

 

Imbuszkulcs készlet

 

Racsnis kulcs

 

A racsni egy nagyszerű mechanizmus, mely lehetővé teszi egy tengely szabad forgását az egyik irányba, de megakadályozza a másik irányba. Egy jellegzetes kattogó hang kíséretében vissza lehet forgatni a szárat, majd újra húzni egyet a csavaron, így nem kell levenni a kulcsot a csavarról.

A hajtókar négyzet alakú csatlakozójára rápattintjuk a dugókulcsot, majd beállítjuk, hogy melyik irányba hajtson a szár. A működési irányt egy többállású kapcsolóval szabályozhatjuk, így meghúzni és kilazítani is ugyanúgy lehet.

Minél sűrűbb osztású a racsni, annál apróbb mozdulatokat lehet vele elvégezni, és akár egészen kis helyen, pl. 5°-os szögben is meghúzható.

 

Hajlított racsnis hajtókar

 

Körmös kulcs

Előfordulhat, hogy nagyméretű csapokra vagy tengelyekre vágott menetre kell anyát szerelni. Ilyenkor a nagy méret vagy a jobb helykihasználás miatt az anyát hengeresre készítik. Hengeres anyák kerületére vagy homlokfelületére hornyokat vagy furatokat készítenek.

 

Körmös anya

Ezekben az esetekben a hornyok vagy a furatok segítségével húzzuk meg, ill. oldjuk a csavaranyát. A körmös kulcsok is sokfélék lehetnek.

 

Állítható körmöskulcs készlet

 

 

Állítható körmöskulcs készlet

Fontos, hogy találd meg azt a szerszámot, amivel az elvégezni kívánt művelet a legkönnyebben és a legegyszerűbben megvalósítható.

Ha kérdésed van a csavarkulcsokkal kapcsolatban, kollégáink készséggel állnak rendelkezésedre akár személyesen, akár telefonon, akár e-mailben.

 

Átvételi lehetőségek
További BGS termékek
A csavarkulcsok típusai
A csavarkulcsok típusai

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük